7 oktober 2012 hypotheek 0Comment

60% van de hypotheken wordt in Nederland via een tussenpersoon gesloten. In de laatste AFM Consumentenmonitor is het aandeel van het tussenpersoonkanaal (41 procent) voor het eerst groter dan het bankkanaal (31 procent). In 2010 voerde 63 procent nog een gesprek bij een bank, in 2012 is dit 40 procent. Starters gebruiken meer kanalen en hebben meer oriëntatie en adviesgesprekken dan oversluiters en doorstromers.

Hoeveel consumenten kwijt zijn aan tussenpersonen, weten ze vaak zelf niet eens. Veel mensen gaan ervan uit dat advies gratis is, maar dat is het allesbehalve.

Op dit moment werkt nog een kwart van de intermediairs via provisie voor hypotheekadvies. Per 1 januari 2013 gaat er een provisieverbod gelden voor advies en bemiddeling in hypotheken en andere complexe producten. Dat betekent dat alle tussenpersonen een uurtarief of een fixed fee moeten afspreken. Daardoor wordt de hypotheekadviesmarkt voor de consument in elk geval een stuk transparanter.