24 november 2012 hypotheek 0Comment

De twee grootste pensioenbeleggers van Nederland – APG en PGGM – willen meer beleggen in Nederlandse hypotheken. De pensioenfondsen pleiten voor de oprichting van een Nationale Hypotheek Bank, die de NHG moet vervangen. De overheid moet garant staan, zodat de pensioenfondsen geen risico lopen. De consument gaat volgens PGGM en APG ook een lagere hypotheekrente betalen.

Werkgeversorganisatie VNO/NCW is voor
Deze week riep Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO/NCW pensioenfondsen al op om de hypotheekportefeuilles van banken over te nemen. APG en PGGM willen wel meer beleggen in hypotheken, maar pas als ze daarmee gegarandeerd weinig risico lopen.

De Nationale Hypotheekbank
In Nederland staat op moment van schrijven voor ongeveer 650 miljard uit aan hypotheken. Ongeveer de helft daarvan is Nederlands spaargeld. De rest moet door banken in het buitenland aangetrokken worden, maar dat laatste wordt door de crisis steeds lastiger.

PGGM en APG, die samen zo’n 450 miljard aan pensioengeld beleggen, willen nu een nieuwe bank oprichten die in de plaats moet komen van de Nationale Hypotheek Garantie. Deze bank zou schuldpapier moeten uitgeven dat gekocht wordt door pensioenfondsen. Vervolgens wordt dat geld weer gebruikt voor hypotheken.