6 november 2012 hypotheek 0Comment

De leenregels voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) worden aangescherpt. Huiseigenaren kunnen in 2013 daardoor fors minder lenen en huizenprijzen zouden 5 tot 10 procent moeten dalen om die klap op te vangen.

Afgelopen week werd duidelijk dat het kabinet Rutte 2 door wil gaan met het om voor nieuwe hypotheekleningen te eisen dat deze annuïtair of lineair worden afgelost, wat o.a. nadelige gevolgen heeft voor een startershypotheek. Deze aflossingsplicht (die aflossingsvrije hypotheken onmogelijk maakt) brengt hogere nettolasten mee, omdat er minder aftrekbare rente voor de inkomstenbelasting overblijft. Anderzijds is de hypotheekschuld aan het eind van de rit dus wel helemaal verdwenen.

De Vereniging Eigen Huis liet echter weten dat deze regeling in 2013 ook gevolgen heeft voor oude hypotheekleningen, wanneer woningbezitters verhuizen. In elk geval wel als de hypotheeklening onder de NHG valt.