13 juni 2013 hypotheek 0Comment

Meer dan 80.000 huishoudens hebben op dit moment een betalingsachterstand van 4 maanden of langer op hun hypotheek. Hoog tijd om te zien of de banken zich ook aan de afspraken houden en of zij actief meedenken met de huizenbezitters. Vereniging Eigen Huis (VEH) besloot om een platform op te richten waar ervaringen worden verzameld over de verschillende hypotheekverstrekkers.

Volgens de banken staan zij hun klanten goed bij zodra er betalingsproblemen (dreigen) te komen. Maar gaan zij ook altijd op zoek naar de beste oplossing of willen zij pas praten nadat de eerste aanmaning is gestuurd. VEH is op zoek naar zowel negatieve als positieve ervaringen met de Nederlandse banken.

Mensen met betalingsproblemen moeten altijd kunnen rekenen op hun bank. Een bank heeft een zorgplicht en is verplicht om klanten bij te staan in goede en mindere tijden. Zo zouden zij de klanten een rentepauze kunnen aanbieden of de hypotheek oversluiten naar een gunstiger tarief, aldus de VEH. Maar of dit ook gebeurt zal moeten blijven uit de reacties en ervaringen die gemeld worden.