23 augustus 2013 hypotheek 0Comment

President Obama heeft een voorstel gepresenteerd om het huidige hypotheek stelsel grondig te vernieuwen. Zo moeten de twee grootste hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac worden ingedamd. Want, zo stelt Obama, deĀ  belastingbetaler moet nooit meer de dupe worden van de fouten van deze giganten.

In tegenstelling tot Nederland trekt de huizenmarkt in de Verenigde Staten weer aan. De huizenprijzen in de stad Phoenix, die tijdens de crisis zwaar getroffen werd, zijn inmiddels alweer met 66 procent gestegen. En ook in andere steden is er een stijgende trend.

De Amerikaanse president wil Fannie en Freddie vervangen door een systeem dat de private sector verantwoordelijk maakt voor deze banken. Niet, zoals nu het geval is, de regering. De overheid zal vooral het toezicht houden en alleen in geval van nood bijspringen.