20 september 2013 hypotheek 0Comment

Minister Dijsselbloem hoopt dat meer banken het voorbeeld van de SNS Bank volgen en geen boeterente meer zullen rekenen als mensen een fors deel van hun hypotheek willen afronden.

Mensen die een schenking tot 100.000 euro gebruiken om hun hypotheek extra af te lossen hoeven hierover geen schenkbelasting te betalen. Deze nieuwe maatregel zou een stimulering voor de huizenmarkt moeten zijn. De Vereniging Eigen Huis voorziet echter problemen en denkt dat deze nieuwe regel weinig verandering zal brengen in de markt. Banken rekenen namelijk een boeterente op het moment dat de hypotheek extra wordt afgelost. Hierdoor zou het niet rendabel zijn om het geld in de eigen woning te steken.

Hierop besloot de SNS Bank de boeterente voor vervroegd aflossen af te schaffen. Ook de andere staatsbank ABN Amro geeft aan te kijken naar mogelijkheden. Dijsselbloem hoopt dat door deze maatregel schulden kunnen worden aangepakt en groei in de bouw kan worden gestimuleerd.