22 november 2013 hypotheek 0Comment

Huiseigenaren die te maken hebben met een restschuld en willen verhuizen, kunnen dit vanaf volgend jaar doen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Het kabinet komt met deze maatregel om de doorstroming op de woningmarkt stimuleren. De verwachting is dat mensen die nu graag willen verhuizen maar dat niet doen wegens hun restschuld dat nu toch gaan overwegen.

De regeling geldt alleen als je vanuit een bestaande NHG-hypotheek een restschuld meeneemt naar een nieuwe hypotheek met NHG. Nederland kent 1 miljoen  hypotheken met een NHG-garantie. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) berekende onlangs dat 800.000 huizenbezitters niet kunnen verhuizen vanwege een potentiële restschuld.

Voorwaarde om de restschuld mee te kunnen nemen is dat de kosten van de nieuwe hypotheek plus de restschuld onder de actuele kostengrens van de NHG blijven. Daarnaast komt er de verplichting om de restschuld annuïtair (in maximaal 30 jaar) af te lossen.

Het kabinet stelt wel de hoogte van het garantie bedrag naar beneden bij. De grens ligt nu op € 290.000 en wordt per 1 juli 2014 naar beneden bijgesteld tot € 265.000. In juli 2015 gaat dit verder omlaag naar € 245.000 om in juli 2016 uit te komen op € 225.000.

Omdat het verhogen van het garantiebedrag een crisismaatregel was, is de daling van het bedrag niet onverwachts. De extra daling die doorgezet wordt, komt door de daling van huizenprijzen.