26 december 2013 hypotheek 0Comment

De komende tijd zullen hypotheken vaker tot problemen leiden bij scheidingen. Dit komt door nieuwe strengere hypotheekregels die op 1 januari in zullen gaan. Gaan partners uit elkaar, en neemt de ene partner een hypotheekdeel van de ander over, dan zien banken dit als een nieuwe hypotheek – waarop vervolgens de strengere hypotheekregels van kracht zijn. Deze verplichten de huiseigenaar onder andere om verplicht af te lossen, waardoor de maandlasten (zeker direct na ingang van het contract) flink kunnen oplopen.

Wanneer één van beide ex-partners in de woning blijft wonen, moet deze in de meeste gevallen een nieuwe lening afsluiten, of de bestaande hypotheek uitbreiden. Passen de banken de nieuwe hypotheekregels streng toe, dan kan dit voor vervelende verrassingen zorgen. De maandelijkse kosten kunnen aanzienlijk verschillen met de situatie voor de scheiding. De ex-partners lopen daarnaast bovendien het risico dat de nieuwe leningaanvraag wordt afgewezen, waarna ze de woning moeten verkopen.

De Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis (VEH) hebben minister Blok gevraagd de regels aan te passen. Woningeigenaren zouden na een scheiding gebruik moeten kunnen blijven maken van de oude regels, omdat ze onder die regels het contract zijn aangegaan. Zoals de wet nu is, kunnen banken niet anders dan een aanvraag volgens de huidige regels beoordelen.