1 juli 2014 hypotheek 0Comment

Het beschikbare bedrag van de minister voor Wonen en Rijksdienst voor de starterslening is bijna op. Van de 50 miljoen euro is nog maar 18 miljoen over. Naar schatting is er aan het einde van dit jaar niks meer van over. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting pleit voor extra geld. Het fonds geeft aan dat de starterslening succesvol is en bijdraagt aan het herstel van de huizenmarkt. Ze hopen dat minister Stef Blok in 2015 weer 50 miljoen euro reserveert voor het potje.

De starterslening is een lening voor huizenkopers die zelf niet genoeg hypotheek kunnen krijgen. Er hoeft de eerste drie jaar geen rente over worden betaald. De gemeenten en het Stimuleringsfonds leggen geld bij om dit mogelijk te maken. In 2013 zijn er 4000 aanvragen geweest en de verwachting is dat het dit jaar uitkomt op 8000 aanvragen of meer.

De directeur van het fonds stelt dat de woningmarkt nog steeds kwetsbaar is. Het herstel kan terugvallen als de starterslening niet meer wordt ingezet. Blok heeft nog geen uitspraak gedaan over de kwestie en zal dit aan het einde van het jaar overwegen.