15 september 2014 hypotheek 0Comment

Sinds de woningmarkt weer wat opkrabbelt worden er flink meer hypotheken afgesloten. Het merendeel van deze hypotheken blijkt een annuïteitenlening te zijn. Sinds de beperking van de hypotheekrenteaftrek (2013), waarvoor maandelijks moet worden afgelost, is dit de populairste hypotheekvorm. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN, verwerkt hypotheekaanvragen voor banken en verzekeraars) kiest slechts 5% voor een lineaire hypotheek.

Lasten

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde. Je betaalt een klein deel aflossing en een groot deel rente in het begin, wat later verschuift naar veel aflossing en nog maar een beetje rente.  De rente mag worden afgetrokken van het bruto-inkomen, waardoor de lasten in het begin als het maandbedrag voornamelijk rente is, laag is. Later stijgen de lasten, als het maandbedrag vooral bestaat uit aflossingen die niet mogen worden afgetrokken.

via vandenhoven.nl
Annuïteitenhypotheek

Bij een lineaire hypotheek dalen de lasten juist over tijd. Bij deze hypotheekvorm wordt elke maand een vast bedrag afgelost plus de rente over de restschuld. De maandlasten zijn hierdoor in het begin hoger, maar doordat de aflossing gelijk blijft en de rentebetaling daalt, nemen ook de lasten af.

via maatfd.nl
Lineaire hypotheek

Rekensommetje

Stel je sluit een hypotheek af van €300.000 tegen 4 procent rente, en hebt een jaarinkomen van €60.000. Bij een annuiteitenhypotheek betaal je de eerste maand €1.060 en na twintig jaar €1.300. Bij een lineaire hypotheek betaal je de eerste maand netto €1.450 en na twintig jaar nog maar €1.080. Dat verschil is door inflatie waarschijnlijk minder waard dan de hogere lasten nu, maar over de gehele looptijd van de hypotheek zou er in dit rekensommetje ruim €20.000 euro minder rente betaald hoeven worden.

Dus als je in het begin door de hogere lasten heen weet te komen levert het je onder aan de streep een hoop op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *