28 september 2014 hypotheek 1Comment

Het nemen van een hypotheek is voor veel mensen een van de grootste financiële beslissingen van hun leven. Daarom is het zeer aan te raden om een goed hypotheekadvies te raadplegen. Maar wat kost dit en wat zit er in een goed advies?

Sinds 2013 worden de kosten voor een hypotheekadvies rechtstreeks betaald aan de hypotheekadviseur, hiervoor zaten de kosten voor dit advies in het rentebedrag verwerkt. Gratis is het nooit geweest.

Door het provisieverbod kunnen hypotheekadviseurs echt onafhankelijk advies uitbrengen. Hierdoor heb je de keuze tussen een tweetal mogelijkheden:

  • Onafhankelijke hypotheekadviseur – Vergelijkt alle geldverstrekkers voor het beste aanbod (waarbij rekening wordt gehouden met de laagste hypotheekrente en de beste voorwaarden). Dit is een uitgebreid advies en wat duurder.
  • Advies van de geldverstrekker – Dit betekent ook gelijk een hypotheek van diezelfde geldverstrekker. Dit advies is vaak goedkoper omdat er geen vergelijking plaatsvindt.

Onafhankelijk hypotheekadvies is volgens de Consumentenbond per saldo het voordeligst.

 

Hou bij het kiezen van een hypotheekadvies rekening met het volgende:

  • Vaak is het eerste gesprek gratis. Gebruik dit gesprek om vrijblijvend kennis te maken en heldere afspraken te maken over de kosten en werkzaamheden.
  • Via de Advieskeuze van de Consumentenbond en Independer kunt u bekijken hoe de adviseur wordt beoordeeld.
  • Goed advies houdt rekening met uw huidige situatie, wensen en toekomstplannen.
  • Controleer of de hypotheekadviseur stata ingeschreven bij de AFM en stichting Erkend Hypotheekadviseur

One thought on “Wat kost een hypotheekadvies?

  1. Nog een niet genoemde tip om tot een goed advies te komen: Experimenteer zelf eens met bedragen, rentestanden en hypotheekvormen. Je komt dan veel beter beslagen ten ijs bij een adviseur. De niet commerciële site http://www.hypohype.nl bevat een rekenmodel waarmee je naar hartenlust kunt stoeien met bedragen, looptijden etc. Van harte aanbevolen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *