23 oktober 2014 hypotheek 0Comment
Bron: Refdag

Als zzp’ers een hypotheek willen wordt dit vaak afgewezen door hun bank, zelfs als het inkomen stabiel en hoog genoeg is.

Strenger

Door de economische crisis in ons land zijn banken strenger geworden met betrekking tot hypotheken. Uiteraard geldt dit ook voor mensen in loondienst, maar voor ondernemers extra zwaar.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) controleert of banken zich houden aan de Gedragscode Hypothecaire Leningen. De afgelopen jaren heeft de AFM diverse keren boetes uitgedeeld aan banken die te snel hypotheken hebben verstrekt.

De regels die gelden zijn voor mensen in loondienst en ondernemers gelijk. In 2014 mag er bijvoorbeeld maximaal 104 procent geleend worden van de waarde van de woning.

Inkomen

Het wordt echter moeilijker bij het bepalen van het inkomen. Het berekenen van het salaris van iemand in loondienst is voor de hypotheekverstrekker eenvoudig. Het meest voorkomende bij hypotheekverstrekkers is dat zij pas uitlenen als het jaarinkomen 3 tot 4.5 keer hoger is dan het geleende bedrag.

Bij ondernemers kan het inkomen van jaar op jaar enorm verschillen. Volgens de AFM bepalen banken op basis van het gemiddelde inkomen van de onderneming van de laatste drie jaar hoe hoog de lening wordt. Daarbij geldt wel dat het laatste jaar als maximum te lenen bedrag wordt gesteld.

De banken houden zich volgens Herman van Houten, hypotheekadviseur en directeur van Pentrax tot op de laatste cent nauwkeurig aan de richtlijnen. Zo kan iemand die pas twee jaar ondernemer is bij veel hypotheekverstrekkers niets geregeld krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *