10 november 2014 hypotheek 0Comment

Volgend jaar gaat de maximale hypotheeklening tot enkele tienduizenden euro´s omlaag. Een nieuwe manier van rekenen bij het Nibud heeft tot gevolg dat de leningen dalen. Het Nibud levert jaarlijks de financieringslastpercentages, hier moeten de hypotheekverstrekkers zich wettelijk aan houden.

Persoonlijk onvermijdbare uitgaven
Het Nibud houdt bij de nieuwe berekeningen rekening met onverwachte uitgaven. Dit zijn uitgaven zoals een kind of hogere zorgkosten. Voorlichters op het gebied van budget geven aan dat er meer situaties te bedenken zijn die hogere ´persoonlijk onvermijdbare uitgaven´ tot gevolg hebben.

Hogere buffers
De reservers voor onvoorziene uitgaven moeten omhoog, hierdoor vallen veel mensen buiten de maximale hypotheekruimte. Volgens het Nibud hebben hogere inkomens minder last van de nieuwe regeling, omdat zij meer ruimte hebben in hun budget om de onvoorziene kosten te dekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *