15 september 2015 hypotheek 0Comment

Bent u van plan uw eerste huis te kopen, dan krijgt u te maken met veel informatie. Voordat u een bod plaatst, wilt u natuurlijk weten hoeveel u kunt lenen en welk type hypotheek het beste bij uw situatie past. Een hypotheekverstrekker kan uw financiële situatie in kaart brengen en adviseren bij de keuze voor een hypotheekvorm.

De juiste hypotheekvorm
Starters kunnen kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Welke hypotheekvorm het beste bij u past, hangt met name van uw persoonlijke situatie af.

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek zijn de maandelijkse lasten gedurende de hele aflossingsperiode even hoog. Dit biedt zekerheid en leidt niet tot onaangename verrassingen. Bij een annuïteitenhypotheek bestaan de lasten de eerste jaren met name uit hypotheekrente en in mindere mate uit aflossing. Gedurende de looptijd daalt het rentegedeelte en stijgt het aflossingsgedeelte, terwijl de maandelijkse lasten opgeteld gelijk blijven.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek blijven de maandlasten niet gelijk, maar dalen deze maandelijks. De lineaire hypotheekvorm wordt gekenmerkt door een hoge rente aan het begin van de looptijd en een lage rente aan het einde van de looptijd. Het aflossingsbedrag is wel gelijk gedurende de gehele looptijd. De totale maandlasten zijn bij een lineaire hypotheek dus vrij hoog in het begin, maar laag aan het einde van de looptijd.

Bereken maximale hypotheek
De maximale hypotheek die afgesloten kan worden hangt af van uw inkomen en eventueel het inkomen van uw partner. Wanneer u en uw partner een modaal inkomen hebben, kan een hypotheek van maximaal zo’n € 300.000 worden afgesloten. De exacte berekening kan per situatie verschillen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot een bedrag van € 245.000. Wanneer u gedwongen moet verhuizen, maar bij de verkoop een restschuld overhoudt, wordt deze onder de NHG kwijtgescholden. Een verhuizing wordt als gedwongen gezien wanneer:

– uw partner is overleden

– u arbeidsongeschikt bent geworden

– gaat scheiden

Een voorwaarde is dat u aantoonbaar alles hebt gedaan aan een zo hoog mogelijke verkoopprijs van de woning. De verkoop moet altijd via een makelaar geschieden. De maandelijkse lasten van een hypotheek onder de NHG zijn iets hoger dan bij een hypotheek zonder NHG.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *