20 april 2016 hypotheek 0Comment

Het is niet eens heel lang geleden dat de woningmarkt volledig plat lag: een huis verkopen lukte alleen nog tegen een te lage prijs of wanneer de woning een zeer goede locatie had. Anno 2016 is dat verleden tijd: de woningmarkt groei, en groeit, en groeit nog harder. Niet alleen meer in Amsterdam en de rest van de randstad, ook in andere steden buiten de randstad. De drukte is zo groot, dat in sommige regio’s lange wachtrijen bestaan om een gesprek te krijgen met een hypotheekadviseur van een bank.

Groei in het hele land

In de meeste regio’s van het land, van stedelijk tot landelijk, is de woningmarkt in het eerste deel van 2016 gestegen ten opzichte van 2015. Goed nieuws, want een aantrekkende huizenmarkt heeft een flinke impact op de economie. De verkooptijd – de tijd dat een huis te koop staat tot de uiteindelijk verkoop – daalt bovendien vrijwel overal. Met name in de steden Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Groningen is de groei explosief.

Woningmarkt op slot voor sommige groepen

De groei van de woningmarkt gaat niet overal goed. Hoewel het in Amsterdam inmiddels niet meer lastig is om een woning te verkopen, is het voor de middeninkomens bijzonder lastig een woning te kopen. Amsterdam is een magneet voor hoge inkomens. Dit zijn veelal tweeverdieners met ieder een inkomen boven de € 45.000 bruto per jaar. De huizenprijzen zijn schrikbarend gestegen in de meeste delen van Amsterdam. Dit maakt het voor de middeninkomens steeds lastiger een geschikte woning te vinden.

Er dreigt een tweedeling in Amsterdam te ontstaan waar goedkope woning beschikbaar zijn en dure woningen, maar niets hiertussen. Het aandeel van middeninkomens is in Amsterdam gedaald tot ongeveer 11% van de inwoners. Ter vergelijking: ongeveer 50% heeft een lager inkomen en bijna 40% een hoog inkomen.

Balans in woningmarkt soms zoek

De balans op de woningmarkt is door de explosieve groei soms zoek. In bijna het hele land groeit de woningmarkt, soms wel met 20% ten opzichte van het jaar hiervoor. Huizenprijzen stijgen in populaire regio’s. Hoewel dit in het grootste deel van het land vooral goed nieuws is, dreigt Amsterdam langzaam maar zeker een spiegelbeeld te worden van grote Europese steden als Londen en Parijs: extreem hoge huisprijzen of goedkope woningen, maar geen middenweg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *