14 november 2017 hypotheek 0Comment

Wat is de hypotheekaftrek?

De overheid heeft een manier bedacht om huizen kopen aantrekkelijker te maken voor de burgers. Door een regeling in te zetten, namelijk de hypotheekrenteaftrek. Doordat een huishouden hypotheekrente betaald over de hypotheek, wordt een groot gedeelte vergoed door de belastingdienst.

Bij de hypotheekrenteaftrek gaat het erom dat bepaalde kosten voor een vermindering kunnen zorgen van uw inkomen in box 1 (inkomen uit werk en woning). De hoeveelheid dat iemand betaald aan rente voor de hypotheek, mag van het inkomen afgetrokken worden. Op deze manier wordt er minder inkomstenbelasting betaald. Het gaat hier vooral om de rente over de eigenwoningschuld. Rente dat kan worden afgetrokken kan alleen voor een hypotheek waarbij een eigen woning is gekocht, verbouwing van de woning, afkoop van de rechten van een erfpacht of eenmalige financieringskosten. Overigens is het wel de regel dat niet het hele bedrag van de hypotheekrente vrij is van belasting. De aftrek wordt kleiner doordat huishoudens te maken krijgen met het eigenwoningforfait. Dit is een bedrag dat niet mag worden afgetrokken van het inkomen. De hoogte van het eigenwoningforfait wordt bepaald door de WOZ-waarde van de woning.

Wat is het nieuwe kabinet van plan?

Vanaf het jaar 2020 gaat het belastingpercentage dat eigenwoning bezitters mogen aftrekken van de hypotheekrente nog verder naar beneden. Dat staat geschreven in het conceptregeerakkoord van de nieuwe coalitie. Het plan is om de aftrek in vier verschillende stappen van drie procent te beperken tot het laagste belastingtarief. De komende twee jaren zal de verlaging plaatsvinden met een half procent en daarna dus vier jaar lang met drie procent tot een tarief van 37 procent. Het kan enorm veel euro’s per jaar schelen voor de mensen met hogere inkomens. Maar een voordeel is het verlagen van de inkomstenbelasting met ongeveer dezelfde bedragen. Daarnaast wordt de lastenverhoging weer minder doordat het eigenwoningforfait verlaagd wordt. De totale kosten van de hypotheekrenteaftrek kost de overheid ongeveer elf miljard euro per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *