20 november 2017 hypotheek 0Comment

Het zoeken van een huis is nog niet zo gemakkelijk. Het is niet zomaar iets, het is een belangrijke stap in je leven en hier moet je zorgvuldig over nadenken. Het is dan ook belangrijk om op de hoogte te zijn van regels op het gebied van hypotheekadvies. Het gemakkelijkste is om bij een hypotheekadviseur te gaan in de stad waar je wilt wonen. Wil je bijvoorbeeld in Eindhoven wonen? Ga dan naar een hypotheekadviseur Eindhoven. Waar vaak verwarring in ontstaat is het verschil tussen een adviseur en een makelaar. Dat probleem verhelpen we in dit artikel.

Verschil tussen een makelaar en een hypotheekadviseur

Een makelaar ondersteunt je in een groot deel van het proces van het kopen van een huis. Zo geeft hij bijvoorbeeld informatie en advies over de woning en zorgt deze voor de uiteindelijke koopovereenkomst. Er is echter een onderdeel waar de makelaar je niet in mag bijstaan, namelijk het geven van hypotheekadvies. Het is bij de wet geregeld dat je alleen hypotheekadvies mag krijgen van een adviseur die een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten. Makelaars gaan over de huizen, terwijl hypotheekadviseurs over hypotheken gaan.

Strenge regels met betrekking tot hypotheekadvies en de rol van de makelaar

De grens voor makelaars om advies te geven over een hypotheek wordt redelijk strak aangehouden. Zo mag de makelaar aan de hypotheekadviseur niet eens informatie verstrekken over het huis dat gekocht gaat worden. Ook wat betreft het samenwerken met hypotheekadviseurs, of het adviseren van een bepaalde hypotheekadviseur door makelaars zijn strikte regels opgesteld. Een hypotheekadviseur blijft daarmee zoveel mogelijk onafhankelijk. Zo wordt geprobeerd om ervoor te zorgen dat de keuze die je maakt geheel gebaseerd is op een eerlijk advies en je eigen wensen.

Eerlijke en transparante kosten van hypotheekadvies

Nog een maatregel die in het verleden is ingevoerd om het afsluiten van een hypotheek zo eerlijk mogelijk te houden, is het afschaffen van provisie die financieel adviseurs vaak hanteerden. Deze provisie gaf geen duidelijk overzicht van de kosten die per product of dienst gerekend werden. Doordat een hypotheekadviseur tegenwoordig verplicht is om hier inzicht in te geven, is het vragen van hypotheekadvies voor de consument een stuk eerlijker en transparanter geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *