27 maart 2020 hypotheek 0Comment

Wanneer u eigenaar bent van een woning of indien u een bepaalde woning of een appartement huurt zult u kunnen vaststellen dat er op de markt tal van verschillende verzekeringen bestaan welke u mogelijks zult willen overwegen om af te sluiten. Het gaat hierbij specifiek om onder meer de inboedelverzekering en de zogenaamde opstalverzekering. Het gebeurt niet zelden dat beide verzekeringen in één adem met elkaar worden genoemd. Het is echter compleet foutief om te denken dat ze allebei dezelfde schade verzekeren. Dat is immers niet zo. Wilt u graag ontdekken wat de inboedelverzekering en opstalverzekering nu precies zijn en waarom het zo interessant kan zijn om ze samen af te sluiten? Verdiep u dan zeker en vast even in de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina.

Wat is een inboedelverzekering en wat dekt ze precies in?

In eerste instantie moeten we even kijken naar wat een inboedelverzekering nu precies is. Het gaat hierbij om een verzekering die zich zoals de naam reeds aangeeft specifiek richt op het verzekeren van mogelijke schade die ontstaat aan de inboedel van uw huis. Hiermee is meteen iets belangrijks gezegd, want wat is de inboedel nu precies? Eenvoudig gezegd gaat het hierbij om alle zaken die zich los in uw woning bevinden. Met andere woorden, mocht u er op een zeker ogenblik voor kiezen om te verhuizen, dan behoort alles wat u mee kunt nemen tot de inboedel. Alles wat vast aan de woning zit wordt door de inboedelverzekering uitgesloten. Dit is echter iets waar we verder op deze pagina nog uitgebreid op terug zullen komen.

Nu u weet wat een inboedelverzekering precies is, is het tijd geworden om even te kijken naar hetgeen ze precies dekt. Zoals de naam reeds laat vermoeden is de inboedelverzekering specifiek in het leven geroepen om mogelijke schade aan de inboedel te dekken. Het kan hierbij gaan om verschillende vormen van schade zoals:

  1. Schade welke werd veroorzaakt door een brand;
  2. Schade als gevolg van bijvoorbeeld een overstroming;
  3. Financiële schade als gevolg van een inbraak of diefstal;

Wanneer u er niet voor heeft gekozen om een inboedelverzekering af te sluiten zult u kunnen vaststellen dat er in de bovenstaande situaties geen dekking zal worden verleend door een verzekeraar. Wilt u dat wel? Dan is het afsluiten van een inboedelverzekering dus een must.

Wat met inboedel welke zich buiten de woning bevindt?

Een belangrijke vraag die mensen zich stellen voor wat het afsluiten van een inboedelverzekering betreft heeft betrekking tot de inboedel welke zich buiten de woning bevindt. Kan ook deze inboedel worden verzekert door middel van de inboedelverzekering of niet? Zeker, maar standaard is dat doorgaans niet het geval. In eerste instantie richt de inboedelverzekering zich dan ook altijd concreet op de inboedel welke zich in het huis bevindt. Wel is het zo dat er veelal een uitbreiding kan worden voorzien voor inboedel welke onderweg wordt meegenomen. Het gaat hierbij dan concreet om zaken zoals bijvoorbeeld:

  1. Een laptop;
  2. Een smartphone;
  3. Een tablet;

Voor het afsluiten van de aanvullende dekking voor uw inboedel buitenshuis is een bepaalde extra verzekeringspremie vereist. Wanneer u dus met andere woorden met uw inboedelverzekering wilt kunnen rekenen op een dergelijke dekking zult u toch rekening moeten houden met een hoger uitvallende verzekeringspremie. Is dat voor u geen probleem en bent u vaak onderweg? Dan is deze extra dekking zeker het overwegen waard.

Hoe wordt de verzekeringspremie van een inboedelverzekering bepaald?

Belangrijk om rekening mee te houden bij het afsluiten van een inboedelverzekering is natuurlijk het prijskaartje welke daarvoor in rekening kan worden gebracht. De premie die u moet betalen voor een inboedelverzekering wordt in principe bepaald aan de hand van twee verschillende factoren. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. De waarde waarvoor de inboedel moet worden verzekerd;
  2. De mogelijke extra dekkingen die worden afgesloten;

Het spreekt voor zich dat er bij het afsluiten van een inboedelverzekering altijd wordt gekeken naar de waarde waar een bepaalde inboedel over beschikt. Hierbij wordt er doorgaans voornamelijk een inschatting gemaakt van de globale waarde. Let wel, bent u in het bezit van bijvoorbeeld één of meerdere kunstwerken? Dan kan het bij het afsluiten van een inboedelverzekering de moeite waard zijn om deze apart te laten taxeren. Zo zijn mogelijks vervelende (financiële) verrassingen bij een bepaald schadegeval te voorkomen.

Is het voor u belangrijk dat bepaalde onderdelen van uw inboedel inderdaad individueel worden getaxeerd? Wilt u bovendien ook graag hebben dat bepaalde inboedel buitenshuis wordt verzekerd tegen schade en / of diefstal? Dan zult u er uiteraard altijd rekening mee moeten houden dat deze keuzes ook de kostprijs van uw inboedelverzekering beïnvloeden.

 Wat met de opstalverzekering?

Inmiddels is het wel duidelijk geworden hoe belangrijk en interessant het afsluiten van een inboedelverzekering kan zijn. Dit brengt ons meteen bij het afsluiten van een tweede type verzekering. De zogenaamde opstalverzekering is een verzekering welke schade aan het opstal van de woning indekt. Het gaat hierbij concreet om alle zaken die aan de woning zelf vastzitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de keuken. Deze verzekering dient in tegenstelling tot de inboedelverzekering uitsluitend te worden afgesloten door woningeigenaars. Voor de inboedelverzekering geldt uiteraard dat ze zowel moet worden afgesloten voor mensen die huren als die daadwerkelijk eigenaar zijn van vastgoed.

Beide verzekeringen afsluiten, een goed idee?

Voor heel wat mensen is het vooral van belang dat ze met een gerust gemoed kunnen gaan slapen. Zij kiezen er dan ook altijd voor om zich zo optimaal mogelijk te laten verzekeren. Geldt dat ook voor u? In dat geval is het zeker de moeite waard om te overwegen om zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering af te sluiten. Alleen op deze manier kunt u er namelijk honderd procent zeker van zijn dat u bij mogelijke schade over de hele lijn optimaal bent verzekerd. Onderschat ook zeker niet hoe hoog de schade aan de inboedel kan oplopen. Een enkele brand kan in een mum van tijd bijzonder veel schade toebrengen aan uw inboedel. Dit uiteraard met ook een stevige kostprijs als gevolg. Het mag dan ook duidelijk zijn, wanneer u zich zo optimaal mogelijk wenst te verzekeren is het afsluiten van zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering absoluut de moeite meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *