7 juli 2021 hypotheek 0Comment

Wil je een vakantiehuis kopen in Nederland en een hypotheek afsluiten? Dit is mogelijk, zelfs als je al een hypotheek hebt afgesloten voor je hoofdwoning. Er zitten wel een aantal voorwaarden vast aan het lenen van geld voor de financiering van je vakantiehuis. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij!

Hoe verschilt de recreatiehypotheek van de hypotheek voor een hoofdwoning?

Wanneer je een hypotheek afsluit voor een hoofdwoning mag deze lening 100% van de marktwaarde van de woning bedragen. Als je een woning koopt van 200.000 euro, mag je dus ook 200.000 euro lenen. Een hypotheek voor een recreatiewoning dekt maximaal 70% van de marktwaarde van de woning. Als je een vakantiehuis kopen gaat voor 200.000 euro mag je dus slechts 140.000 euro lenen van de bank. Ook het rentepercentage verschilt. Waar je voor je hoofdwoning het reguliere rentetarief betaalt, betaal je voor een recreatiewoning 0,66% meer. Als je een hypotheek afsluit voor je hoofdwoning kun je profiteren van Nationale Hypotheek Garantie. Dit is bij een recreatiewoning niet mogelijk. Houd er ook rekening mee dat je je recreatiewoning niet mag gebruiken als hoofdwoning wanneer je een hypotheek voor een recreatiewoning afsluit.

Aan welke voorwaarden moeten voldaan worden?

Je mag een recreatiehypotheek aanvragen voor een recreatiewoning die je gaat laten bouwen, maar ook voor een woning die reeds bestaat en die je wilt overkopen. Je kunt kiezen voor een variabele of vaste rente over een lineaire of annuïtaire lening. Eventuele verhuurinkomsten hebben geen invloed op de hypotheek bepaling. Als je een vakantiehuis kopen gaat mag je deze verhuren, maar ook hierop worden beperkingen gelegd. Zo mag je je woning jaarlijks slechts 60 dagen verhuren en een aansluitende verhuurperiode mag maximaal vier weken bedragen. Het verhuren van je recreatiewoning is enkel mogelijk wanneer je een opstalverzekering hebt afgesloten die eventuele schade dekt. Als je in een appartement woont, zul je toestemming moeten vragen bij de VvE wanneer je je recreatiewoning wilt verhuren. Tot slot moet je je aan alle regels houden van de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *