23 maart 2023 hypotheek 0Comment
green grass field with trees

In Nederland zijn er bepaalde regio’s waar verzakkingen in de tuin veel voorkomen. Een verzakte tuin kan niet alleen esthetisch onaantrekkelijk zijn. Het kan ook voor wateroverlast zorgen, omdat het water niet meer goed kan weglopen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om verzakkingen in je tuin te voorkomen en op te lossen.

Installeer een drainagesysteem

Met een drainagesysteem kun je het regenwater goed afvoeren, waardoor het niet in je tuin blijft staan en voor verzakkingen kan zorgen. Naast een drainagesysteem raden we je aan om een regenton op de dakgoot aan te sluiten. Dit scheelt niet alleen in de hoeveelheid water dat moet worden afgevoerd. Je kunt het water immers hergebruiken om de planten water mee te geven.

Beplanting uitbreiden

Beplanting kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van verzakkingen. Planten houden de grond met hun wortels stevig vast en voorkomen erosie. Zorg er dus voor dat je voldoende beplanting hebt in je tuin.

Goed om te weten: planten zorgen ook voor verkoeling in je tuin. Met de zomers in Nederland die steeds warmer worden is dat geen overbodige luxe. Bovendien trekt beplanting insecten, vlinders, egels en vogels aan. Kortom, een groene tuin levert veel voordeel op.

Onderbouw installeren

Bepaalde grondsoorten, zoals veengrond, leveren veel tuinproblemen op. Als je de verzakking in je tuin hebt opgelost, heb je binnen de kortste keren weer een nieuwe verzakking. Met een onderbouw kun je dit probleem duurzaam oplossen. 

Een onderbouw bestaat uit meerdere lagen, waaronder voegmortel, vliesdoek en een stabilisatiemat. Het aanbrengen van een onderbouw is vakwerk en kun je het beste door een professioneel hoveniersbedrijf laten uitvoeren.

Terras en bestrating

Kies voor de juiste materialen bij het aanleggen van je terras en bestrating. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van zware stenen en kies bij voorkeur voor lichtere opties, zoals grind. Een bijkomend voordeel van grind is dat het voor onkruid lastig is om tussen het grind door te groeien. Zo vang je dus twee vliegen in één klap.

Verzakte tuin zelf oplossen of hulp inschakelen?

Zoals je hebt kunnen lezen kun je diverse acties nemen om een verzakte tuin te voorkomen en/of te herstellen. Sommige zaken, zoals het plaatsen een onderbouw of het installeren van een drainagesysteem, vragen om vakkennis en kun je beter aan een hoveniersbedrijf uitbesteden dat gespecialiseerd is in het voorkomen en herstellen van tuinverzakkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *