21 november 2011 hypotheek 0Comment

Door gebrek aan toezicht op financiële bijsluiters zijn hypotheekoffertes nog altijd abracadabra. Nederlanders begrijpen daardoor nog altijd weinig tot niets van de hypotheek die hen wordt aangeboden door de bank.

Naïef wetsartikel

Professor Doctor Leo Lentz, hoogleraar Tekstontwerp en Communicatie aan de Universiteit Utrecht, gelooft niet in de heilzame werking van wetsartikelen, zoals voor de financiële bijsluiter. Zeker niet wanneer daar niet op toegezien. In een oratie zei hij hierover: “De wet straalt veel naïviteit uit. Begrijpelijkheid laat zich niet zo makkelijk afdwingen met een wetsartikel”.

Lentz bekeek hypotheken, pensioenen, bijsluiters bij medicijnen en toelichtingen bij medisch onderzoek. Van allevier schrijft de wet voor dat ze begrijpelijk moeten worden uitgelegd. Met name voor hypotheken bloeek de informatieverstrekking slecht. “Slechts 5 tot 21% van de proefpersonen blijkt de juiste informatie te vinden in het pakket dat banken aan nieuwe klanten verstrekken.”

Het belang van de onafhankelijke hypotheekadviseur

Het lijkt er niet op dat hypotheekaanbiedingen door de wet transparanter zijn geworden. Het werk van de onafhankelijke hypotheekadviseur wordt daarmee extra belangrijk. Deze begrijpt als het goed is wél wat de bank aanbiedt en kan voor de consument een passende hypotheek uitonderhandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *