2 november 2011 hypotheek 0Comment

Pensioenfondsen wankelen en starters krijgen steeds lastiger een hypotheek. Wat het één met het ander te maken heeft? Nu nog weinig, maar als het aan Henk Krol van de 50+-partij ligt, dan lossen we beide problemen eenvoudig en in één klap op: door pensioenfondsen hypotheken te laten verstrekken.

Het lijkt een eenvoudig rekensommetje. Pensioenfondsen kunnen tegen lagere rente dan bij banken, wat hogere hypotheken verstrekken aan jongeren. Van de afbetalingen spekken ze de kas. Resultaat: rentefondsen die eindelijk weer geïndexeerd kunnen worden, en vrolijk uitvliegende kinderen. Het mes snijdt aan twee kanten en we zijn nog maatschappelijk verantwoord bezig ook: op deze manier brengen we jongeren en pensionado’s samen, waar zich normaalgesproken een enorme kloof bevindt.

Klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Want het is natuurlijk wat simpel om te denken dat pensioenfondsen zomaar hogere hypotheken zouden kunnen verstrekken dan banken. Bovendien lijkt het weinig verstandig om op dit gebied ondeskundige bedrijven, tophypotheken met lage rente aan starters te laten verstrekken. Iets minder aardig verwoord in een reactie elders op internet: “Een idioot plan, zoals alle andere plannen die de “pijn” van een dalende huizenprijs op andere sectoren afwentelen.”

Ene Martijn vat het plan nog het meest helder samen: “Je moet er maar op komen! Verplicht de starter om maandelijks een bedrag in een pot te stoppen (die tegen de tijd dat hij oud is leeg is), en laat hem vervolgens zijn eigen geld lenen om een (te duur) huis te kunnen kopen.” Had Henk Krol het zo verwoord, dan hadden we met z’n allen minder uitgebreid bij zijn plannen hoeven stilstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *