16 september 2012 hypotheek 0Comment

Denk je slim te zijn en flink te besparen op je hypotheekrente, gaat door de waardestijging van de Zwitserse munt je schuld ineens met 30 procent omhoog. Nederlanders die onder gunstige voorwaarden een hypotheek in Zwitserse franken afsloten, komen er nu achter dat ze eigenlijk een valutabelegging met geleend geld hebben gedaan. En wel eentje waarbij de verliezen fors kunnen oplopen en de bank komt aankloppen voor extra zekerheden.  De meeste hypotheken werden zo’n vijf jaar geleden afgesloten. Vóór de Eurocrisis, toen je met Zwitserse hypotheek wel 2 tot 3 procent aan hypotheekrente kon besparen.

Met een hypotheek in Zwitserse franken, heeft de huizenbezitter zichzelf vaak verplicht tot het aanhouden van een buffer of tot bijstorten als de schuld te hard groeit door een stijging van de waarde van de munt. De bank kan vragen om de lening naar euro’s om te zetten (wat een enorme extra schuld betekent), om deels af te lossen of om voor extra zekerheid te zorgen. Een mogelijke extra zekerheid is een derivatenpakket dat verdere prijsstijgingen van de frank afdekt. Vandaar dat Saxo Bank ineens veel telefoontjes over Zwitserse hypotheken krijgt. Jan Datema van Saxo Bank: “De bellers willen zich indekken tegen een (verdere) waardestijging van de frank, waardoor hun schuld in euro’s oploopt.”

Een calloptie op de Zwitsere frank ten opzichte van de euro kan uitkomst bieden. „Die opties zijn er niet in lange looptijden als van een hypotheek, maar ze kunnen even lucht bieden. Om weer met de bank om de tafel te gaan zitten of een daling van de frank af te wachten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *