10 april 2014 hypotheek 0Comment

De gemeente Amsterdam doet in samenwerking met de Belastingdienst onderzoek naar een nieuwe vorm van fraude. Er wordt gesjoemeld met hypotheekrenteaftrek door mensen die daar geen recht op hebben. Het zou landelijk om duizenden gevallen gaan volgens ingewijden. De omvang van de fraude kan landelijk tot in de miljoenen euro’s oplopen. Dit werd gemeld door bronnen aan het RTL Nieuws.

De gemeente en de Belastingdienst onderzoeken ‘opvallende adressen’ in hun zoektocht naar de fraude. Er zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat er twee maal hypotheekrente wordt afgetrokken door huishoudens. Dit gebeurt door huishoudens die meer dan één koopwoning bezitten, maar op één adres wonen. Om in aanmerking te komen voor een extra hypotheekrenteaftrek, is er één lid van een huishouden die zich bij de gemeente inschrijft op een ander adres. Dit kan een koopwoning zijn die wordt onderverhuurd aan een ander persoon.

De overheid wil deze vorm van systeemfraude uitbannen. Het onderzoek in Amsterdam is van belang voor het hele land. Er wordt hard gewerkt aan het vinden van nieuwe manieren om deze fraude te kunnen voorkomen.