25 juli 2016 hypotheek 0Comment

Sinds 2015 beschikt iedere woning over een energielabel. Dit energielabel is vergelijkbaar met het label dat we al veel langer kennen van de meeste elektrische apparaten en auto’s. Sinds kort moet een energielabel verplicht worden meegeleverd wanneer een woning verkocht wordt. Op dit moment beschikken de meeste woningen nog over een tijdelijk energielabel. Bij verkoop moet of verhuur moet dit worden omgezet in een permanent energielabel.

Tijdelijk energielabel voor huis

Het tijdelijke energielabel loopt van G tot A, waarbij A het meest zuinig is en G het meest onzuinig. De tijdelijke energielabels zijn gebaseerd op informatie die openlijk beschikbaar is voor gemeenten en om deze reden niet altijd accuraat. Het daadwerkelijke energielabel van een woning ligt vaak hoger, maar kan soms ook juist lager uitvallen.

Je kunt je tijdelijke energielabel opvragen op http://www.zoekuwenergielabel.nl/. Vul simpelweg je postcode en huisnummer in je ziet direct over welk energielabel de woning beschikt.

Permanent energielabel en criteria

Ga je verhuizen, dan moet je een permanent energielabel aanvragen bij een gecertificeerde instantie. Dit zijn bedrijven die meestal online aan de hand van een vragenlijst en geüploade bestanden bepalen welk energielabel de woning verdient. Het aanvragen duurt doorgaans enkele werkdagen en kost tussen de € 30,00 en € 70,00, hoewel dit soms sterk kan verschillen per bedrijf.

Na enige tijd ontvang je een permanent energielabel dat je kunt downloaden en kunt tonen aan de koper van de woning. Ben je niet tevreden met het energielabel, dan zijn er verschillende manieren om de waarde van het label te verhogen. Zo zorgt de aanwezigheid van een hr-ketel voor een hogere waarde. Ook de aanwezigheid van goede isolatie leidt tot een hogere waardering. Voor energielabel A moet de woning zeer zuinig zijn. Met de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp kan het energielabel verder verhoogd worden tot de hoogste niveaus.

In de praktijk is gebleken dat nog lang niet iedere koper let op het energielabel. Toch is het verstandig om hier als koper rekening mee te houden. Hoewel de meeste mensen vooral letten op de lasten van een hypotheek, zijn ook gas-, water- en elektrakosten niet te onderschatten en bovendien omlaag te brengen met een zuinige woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *