7 juli 2016 hypotheek 0Comment

Voor de meeste mensen vormen met name de kosten die je hebt aan het afbetalen van de hypotheek een grote maandelijkse kostenpost. Natuurlijk wordt er ook een aardig bedrag betaald aan elektriciteit, water en gas, maar dit wordt meestal voor lief genomen zonder te letten op het bedrag dat hiervoor afgedragen moet worden. Toch zou ook op deze kosten meer gelet moeten worden. In erg veel gevallen kan er namelijk flink bespaard worden op deze kosten. Dit doe je door zo duurzaam mogelijk te leven.

Is je woning voldoende geïsoleerd?

De meeste nieuwbouwwoningen zijn optimaal geïsoleerd. Dit wil zeggen dat er weinig verloren gaat uit de woning, zonder dat dit ten kosten gaat van de ventilatie van de woning. Dit ligt vaak anders in oudere woningen. Hoewel deze woningen vaak wel spouwmuurisolatie hebben, is deze vaak verouderd of simpelweg niet zo effectief als nieuwe isolatiematerialen.

Door je woning goed te isoleren, kun je jaarlijks in sommige gevallen wel honderden euro’s aan stookkosten besparen. Isoleren wil zeggen niet alleen isolatie van spouwmuren, maar ook van de vloer en, waar van toepassing, het dak. Gespecialiseerde bedrijven kunnen deze isolatie aanbrengen. Hoewel hier natuurlijk een initiële investering mee gepaard gaat, bespaar je op de lange termijn altijd geld en energie met de juiste isolatie.

Zuinig met energie – ook in gedrag

Naast isolatie, kun je ook direct meer energie besparen. Dit doe je door sneller lampen uit te schakelen, met name in ruimten die niet gebruikt worden. Ook kun je tochtstrips aanbrengen onder deuren en in kozijnen. Niet alleen leef je comfotabeler wanneer je geen last hebt van tocht, je bespaart ook energie.

Andere energiebesparende maatregelen zijn onder meer het minder gebruik maken van wasmachines en drogers, dagelijks iets korter douchen of iets kouder douchen, ’s avonds de gordijnen sluiten, kachels en radiatoren niet bedekken of blokkeren en het kiezen van elektrische apparaten met een goed energielabel: afhankelijk van het apparaat A tot A+++.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *