1 september 2016 hypotheek 0Comment

Wil je heel graag verhuizen? Maar is je woning minder waard dan de hypotheek die je hebt afgesloten? Dan staat je huis ‘onder water’. Als je je huis verkoopt blijf je met een restschuld zitten. Je bent niet de enige die ermee te maken krijgt. De prijzen van veel huizen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. En als je je huis nu net hebt gekocht op het hoogtepunt van de huizenmarkt.. Wat nu?

Het is natuurlijk gunstig om je huis tegen een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen. Dat maakt de restschuld lager. Dit vraagt wel om een vrij hoge vraagprijs. En dan kan het misschien even duren voordat je je huis verkoopt. Wil je daarop wachten? Of wil je liever vandaag dan gisteren verhuizen. Wat doe je dan met de restschuld?

De restschuld betalen

Kijk of je de restschuld zelf kunt betalen. Misschien zijn er familieleden die je willen helpen? Met bijvoorbeeld een schenking. Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, kun je eenmalig 25.449 euro krijgen van je ouders, zonder dat je ouders hier schenkbelasting over hoeven te betalen. Wil je de schenking gebruiken voor het aflossen van de restschuld? Dan stijgt dit belastingvrije bedrag naar 53.016 euro. Naast schenken kan een familielening een optie zijn. Dan leen je geld van bijvoorbeeld een oom, tante, opa, vader of moeder. Dit kan voor jou en voor de ander een prettige optie zijn. Als je oom alleen spaart, krijgt hij meer rendement door zijn geld aan jou te lenen. De spaarrente is nu namelijk erg laag.

De restschuld financieren

Als je huis wilt verkopen en daarbij een restschuld ontstaat, overleg dan vooraf met je bank of hypotheekadviseur. Kunt u de restschuld niet direct betalen, dan moet je toestemming hebben voor verkoop met verlies. Als je wilt verhuizen naar een ander koophuis, kun je kijken of je de restschuld kunt meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Hierbij is van belang of je inkomen het toelaat. Wil je verhuizen naar een huurhuis? Kijk of de bank je een lening (consumptief krediet) kan geven voor de restschuld. De rente kun je aftrekken van de inkomstenbelasting.

Voordeel van de lage huizenprijs van nu is dat je gemakkelijker een nieuwe woning kunt kopen. Stijgen de huizenprijzen weer? Dan wordt je nieuwe huis meer waard. Dit zal de pijn van de restschuld wellicht wat compenseren.

Heel veel succes! Komt het tot een verhuizing? Heel fijn. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Kijk eens op Budgetverhuisservice.nl (link naar: http://www.budgetverhuisservice.nl/ ) 

Een restschuld hoeft geen belemmering te zijn om te verhuizen. Voor de restschuld die ontstaat als je het huis verkoopt, zijn er een aantal oplossingen.

Misschien kun je de restschuld zelf aflossen of kan je bank de restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Ga je een woning huren dan kan de bank je een consumptief krediet verlenen voor de aflossing van de restschuld.

De rente die je voor deze lening betaalt is voor maximaal 15 jaar fiscaal aftrekbaar. Wat er precies mogelijk is hangt af van je specifieke situatie en jouw inkomen. Raadpleeg een financieel adviseur of kijk op de website restschuldinfo.nl van de Nederlandse Vereniging van Banken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *