3 september 2016 hypotheek 0Comment

Je heb al een tijdje je opleiding afgerond en je bent al een ruime tijd aan het werk. Je hebt genoeg stabiliteit om een huis te kunnen kopen. Het is nu financieel in de periode erg aantrekkelijk om een huis te kopen vanwege de lage hypotheekrente. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken? Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je een huis wil kopen. De vraag is wil je huren of wil je kopen? Beide opties hebben zijn eigen voor- en nadelen. Wanneer je een huis wilt kopen heb je eerst een flink startkapitaal nodig en de nodige reserves mocht er iets gebeuren met je huis, want je bent er namelijk zelf helemaal verantwoordelijk voor. Met huren kan je verantwoordelijkheid bij de huisbaas leggen. Bij een huis huren ben je maandelijkse kosten kwijt die je nergens in investeert. Voor het aantal vierkante meters woon oppervlakte krijg je bij huren veel minder dan bij kopen bij dezelfde maandelijkse kosten. Bij koop heb je dan ook nog een een belastingvoordeel.

De eerste stap is kijken naar wat je financiƫle mogelijkheden zijn. Het beste is om hier een onafhankelijke hypotheek adviseur voor in te schakelen. Zij kunnen je het beste voorzien van de juist informatie en de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Zij kunnen kijken wat je maximaal kan lenen en bij verschillende hypotheekverstrekkers offerte aanvragen, om het met elkaar te kunnen vergelijken. Zelf kun je ook op onderzoek uit door op diverse websites hypotheekrente vergelijken (www.geld24.nl). Een van de belangrijkste eisen bij een hypotheek aanvraag is dat je beschikt over een vast contract of een intentieverklaring van je werkgever. Zodra je voldoet aan alle voorwaarde om een hypotheek te krijgen krijg je een bedrag te horen wat je maximaal kan lenen. Mocht je te weinig geld krijgen van de bank kun je bij sommige gemeentes in aanmerking komen voor een starterslening. Per gemeente zijn de voorwaarde anders.

Wanneer je een duidelijk financieel plaatje hebt van je mogelijkheden kun je gaan kijken wat je mogelijkheden zijn. Je kunt nu opzoek naar een droomhuis wat pas binnen je budget. Je kunt hiervoor een aankoopmakelaar inschakelen die namens jou handelt. Zij doen onderzoek naar je huis en de buurt en bepalen daarvoor de juiste prijs. Als je zelf wil onderhandelen hou er wel rekening mee dat de verkoopmakelaar altijd handelt in het belang van de verkoper. Wel is de makelaar verplicht om je op de hoogte te brengen van de eventuele onzichtbare mankementen aan het huis.

Je kunt op diverse handige website zelf op zoek gaan naar mooie woningen en die zelfstandig gaan bezichtigen samen met de verkopende makelaar. Het belangrijkste om de juiste keuze te maken voor een woning is luisteren naar je gevoel en inlevingsvermogen. Bij twijfel of het de juiste woning is denk er wat langer over na. Ben je iemand die erg handig is en graag klus dan is een renovatie project interessant. Heb je een enorme hekel aan klussen en hier helemaal geen tijd voor zoek dan een woning dat al bijna aan je smaak voldoet. Wanneer je een huis heb gevonden gebruik dan een bezichtigingschecklist om de belangrijke punten in de gaten te houden.

Wanneer je droomhuis heb gevonden bepaal voordat je een bod gaat doen een onderhandelingsstrategie. Kijk wat je onder de prijs wil gaan bieden en bepaal voordat je begint wat je maximale bod zal zijn. Een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening moet houden tijdens het onderhandelen zijn:

  • Gewenste opleverdatum
  • Notariskeuze
  • De geldigheidsduur van uw bod

Zodra je uit bent gekomen met de verkoopprijs van je droomhuis kun je hypotheek in orde gaan maken bij je bank. De bank zal onderzoeken of je daadwerkelijk aan alle eisen voldoet om een hypotheek te krijgen. Zij controleren je loonstrook, taxatierapport en werkgeversverklaring. Ze controleren je gegevens bij de BKR of je in het verleden geen problemen hebt gehad met leningen bij andere banken en instanties. Hier gaat een aantal weken overheen. Wanneer je hypotheek aanvraag is goed gekeurd kun je aan de slag.

Wanneer je koopovereenkomst tekent vraag de verkoper meestal een waarborgsom van 10% van de koopsom te betalen. De overdracht van je woning wordt gedaan bij een notaris die je samen met verkoper hebt bepaald. De notaris maakt een transportakte, registratie van je hypotheek en hypotheekakte op. Wanneer deze overkomst getekend zijn door beide partijen ben je de eigenaar van het huis.

Met een hypotheek erbij hebt gaan je vaste lasten flink omhoog. Daarom is het ook eens goed om te kijken naar je uitgaves.Vaak kun je al flink besparen op je kosten door te kijken naar je zorgverzekering (vergelijk via www.poliswijzer.nl), autoverzekering, telefoonkosten, internetabonnement enz. Wanneer je weinig vaste lasten hebt ben je makkelijker in de uitgaves.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *