8 januari 2018 hypotheek 0Comment

Mensen die gaan scheiden kunnen behoorlijke moeite hebben met het snel vinden van een nieuwe woning, vooral als er ook kinderen bij komen kijken. Een nieuwe innovatie op de hypotheekmarkt genaamd Duokoop kan hierbij uitkomst bieden.

Wat is Duokoop?

Met de Duokoop regeling koop je alleen het huis en niet de grond. De grond is dan in het beheer van Duokoop, waardoor je de grond in erfpacht krijgt. Zo betaal je alleen de hypotheek over het huis. Hierdoor valt deze een stuk lager uit. Ideaal dus voor bijvoorbeeld een alleenstaande moeder die naar mogelijkheden zoekt om weer een eigen huis te krijgen!

Zijn er ook nadelen?

Alhoewel kopen met Duokoop in het geval van een scheiding voordelig kan zijn, zitten er ook nadelen aan. Ten eerste brengt Duokoop per geslaagde transactie een bedrag in rekening van € 1.815. Ook geldt er vanaf 1 januari een maximum kostenbedrag van € 150.000 voor de grond en € 256.000 voor de woning. Hiervoor geldt immers de Nationale Hypotheek Garantie (NGH). Verder betaal je als koper op dit moment jaarlijks 3,95 procent van de getaxeerde grondwaarde aan vergoeding. Dit wordt de canon genoemd. Nadeel bij de canon is dat deze niet zoals een hypotheek na 30 jaar afloopt, maar de grond eigendom blijft van Duokoop.

Ondanks dat je als huiseigenaar een deel van je winstontwikkeling moet afgeven, zouden veel mensen – vooral diegenen die midden in een scheiding zitten – zonder Duokoop helemaal niet aan een nieuwe woning kunnen komen.

Online je scheiding regelen

Wil jij nog meer lezen over wat er gebeurt met de hypotheek wanneer jij en je (ex-)partner uit elkaar gaan? Neem dan snel eens een kijkje op www.uitelkaar.nl. Op dit platform vind je alle scheidingsinformatie rondom alle belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals wonen, alimentatie, kinderen, bezittingen en schulden en inkomen na scheiding. Niet alleen vind je hier alle relevante info, ook kun je hier zelf online jouw scheiding regelen. Klik hier om te lezen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *