26 april 2018 hypotheek 0Comment

Als je op zoek bent naar een nieuwe woning kan je een huis tegenkomen dat voor een groot deel aan jouw eisen en wensen voldoet, maar net niet helemaal. Je wil bijvoorbeeld meteen de huiskamer uitbouwen, de keuken verplaatsen of de badkamer verbouwen. Het goede nieuws is dat je deze verbouwingskosten kunt meefinancieren in je hypotheek, soms helemaal, in het andere geval gedeeltelijk. Wij leggen je uit hoe dit werkt.

 

Een verbouwing die meer ruimte oplevert, zoals een uitbouw, noemt men een waardevaste verbouwing: de waarde van je huis stijgt en blijft hoger dan die oorspronkelijk was. Die nieuwe waarde, na verbouwing, wordt uitgangspunt om te bepalen welk bedrag je in je hypotheek mag meenemen. Jouw hypotheekverstrekker bepaalt aan de hand van het taxatierapport of je de verbouwing voor 100% mag meefinancieren.

 

Het kan echter ook zijn dat de verbouwing die jij van plan bent niet als waardevast wordt gezien, bijvoorbeeld omdat die smaakgevoelig is. Voorbeelden zijn een nieuwe keuken, of het verplaatsen daarvan, omdat je wil meegaan met nieuwe woontrends, of nieuwe badkamer. In dat geval kan je de verbouwing gedeeltelijk meefinancieren, het restant van de kosten zal je uit eigen middelen moeten voldoen, of hiervoor een lening afsluiten.

 

Voor het gedeelte van de verbouwing dat je wél mag meefinancieren wordt door de hypotheekverstrekker een apart potje gemaakt: het bouwdepot. Hieruit worden de facturen van de aannemer, die je naar hen doorstuurt, betaald.

 

Let op als je een hypotheek wil afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), want in dat geval mag de hypotheeksom, inclusief de verbouwingskosten, niet hoger worden dan de marktwaarde van de woning. Voor het meerdere zal je ook je spaargeld moeten aanspreken of de hele verbouwing zelf te financieren. Dit laatste kan fiscaal zelfs aantrekkelijker zijn.

 

Bij verbouwing van een nieuwbouwhuis, dat casco wordt opgeleverd, mag je ook meefinancieren wat waarde vermeerderend is. Je betaalt jouw nieuwe huis in termijnen, ook vanuit een bouwdepot. Door deze constructie wordt voorkomen dat je iedere termijn eerst moet voorschieten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *