24 januari 2012 hypotheek 0Comment

Banken en verzekeraars willen geen hogere hypotheken verstrekken aan tweeverdieners met een modaal inkomen. Donner, Minister van Binnenlandse zaken van het vorige kabinet, had de plannen daarvoor goedgekeurd. Maar hypotheekverstrekkers zijn bang voor boetes van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM).

Tweeverdieners met een relatief laag inkomen die een huis willen kopen, zouden dit jaar tot een bedrag van 30.000 euro meer hypotheek kunnen krijgen, zo berekende het Nibud in november. Maar de AFM, die toeziet op de kredietverlening aan huishoudens vind de kredietverlening onverantwoord en stuurde daarom eind december een brief met waarschuwingen aan alle hypotheekverstrekkers. De toezichthouder zegt dat het niet het juiste moment is om lage inkomens met hogere schulden op te zadelen en wordt daarin gesteund door De Nederlandsche Bank.

En daarom passen alle grote hypotheekverstrekkers de Nibud-norm niet toe. ABN Amro, Rabobank en ING houden zich aan de richtlijnen van de AFM, en ook hun dochterondernemingen doen dat, hebben zij aan de Volkskrant bevestigd. De Vereniging Eigen Huis is ondertussen woedend en vindt dat regelgeving niet door de toezichthouder moet worden bepaald. De vereniging heeft Minister Spies van Binnenlandse Zaken gevraagd in te grijpen.

Meer informatie over hypotheken in dit artikel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *