14 januari 2012 hypotheek 0Comment

Stiekem wordt je hypotheek in 2012 een heel klein beetje duurder. Dat heeft niet te maken met je hypotheekrente, want als je in een rentevastperiode zit, verandert daar niks aan. Ook trouwens de hypotheekrenteaftrek niet, want daar blijft dit kabinet nog altijd vanaf. En toch wordt de belastingaftrek op je hypotheekrente een klein beetje minder. Hoe dat komt? Zonder er veel ruchtbaarheid aan te geven, is het eigenwoningforfait voor 2012 behoorlijk verhoogd.

Het eigenwoningforfait staat voor het bedrag dat wordt gezien als jouw ‘inkomsten uit eigen woning’. Die komt meestal op een negatief bedrag te staan, nadat je daar je gemaakte kosten en betaalde rente voor je eigenwoningschuld vanaf hebt getrokken. Dat negatieve bedrag is je hypotheekrenteaftrek. Gaat de bijtelling om hoog, dan gaat de hypotheekrenteaftrek dus omlaag, ook al blijft de hypotheekrente gelijk. Hebben we hem?

Nou, voor woningen met een waarde tussen de € 75.000 en € 1.040.000 was het eigenwoningforfait 0,55% over de WOZ-waarde, en dat wordt 0,6% over de WOZ-waarde. Een verhoging van 0,05% dus. Wat dat in de praktijk scheelt, is natuurlijk afhankelijk van je WOZ-waarde, maar voor bijvoorbeeld een WOZ-waarde van € 250.000 scheelt het € 125 aan belastingvoordeel. Nee, niet per maand. Dat is per jaar. Maar toch.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *