1 januari 2014 hypotheek 0Comment

We sparen steeds meer, voordat we overgaan tot het kopen van een woning. Gingen we eind vorige eeuw nog massaal voor een aflossingsvrije hypotheek; tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor het veel voorzichtigere Duitse model, waarbij consumenten maximaal 80% kunnen lenen.

Sparen voor een woning kost veel tijd. Toch is het bijvoorbeeld in Duitsland geel gebruikelijk om 20% van de waarde van een woning aan spaargeld in te leggen. Alleen voor de overige 80% wordt vervolgens een hypotheek verstrekt. Ter vergelijk: in Nederland kunnen we tot op heden zelfs maximaal 104% van de waarde van een woning lenen. 

Brengen we meer spaargeld mee dan beperken we het risico, zowel voor de lener als voor de bank. Dit zou moeten resulteren in een lagere hypotheekrente en voorkomt dat een hypotheek onder water komt te staan. Starters moeten wel een stuk meer discipline aan de dag leggen, omdat ze tienduizenden euro’s dienen te sparen om de woning aan te kunnen kopen. Anderzijds kunnen ouders hierin vaker garant staan.

Wil je sparen voor je hypotheek? Een spaardeposito levert meer op dan een reguliere spaarrekening, vooral op basis van een langere looptijd. Zo ontvang je al snel 3 – 4% rente per jaar, waarmee je huis net wat sneller dichtbij komt. Hou er echter rekening mee dat je geld dat op een deposito staat, niet zomaar tussentijds kunt opnemen.