11 januari 2014 hypotheek 0Comment

Banken zullen soepeler gaan worden met het verstrekken van hypotheken. De AFM gaat banken hiervoor meer ruimte geven. Zelfstandigen, flexwerkers en pas afgestudeerden met een vooruitzicht op een stijgend inkomen zullen hierdoor eerder in aanmerking komen voor een hypotheek. Het Financieele Dagblad meldt dat op basis van bronnen op de woningmarkt.

Huizenkopers zonder vaste arbeidsovereenkomst kregen het steeds moeilijker een eigen woning te financieren. De AFM zag streng toe op regels die het risico voor particulieren en banken bij het verstrekken van hypotheken te verlagen. Banken die te veel risico’s namen en te makkelijk een hypotheek verstrekten, werden streng beboet. De draai bij de AFM is daarom opmerkelijk te noemen.

In een reactie draagt de AFM aan dat banken al lang maatwerk kunnen leveren als het gaat om het verstrekken van een hypotheek. Ruim vier keer het bruto-inkomen mogen lenen is en blijft de vuistregel, als het gaat om een hypotheek.