28 maart 2018 hypotheek 0Comment

EINDHOVEN – Starters op de woningmarkt hebben het zwaar: er is weinig betaalbaar aanbod en veel vraag en dan werken de nieuwe regels voor de hypotheek ook nog niet mee, vertellen Lukas Erens van Hypotheek Visie en starter Simone Aben. 

 

,,Het ergste is dat de lol eraf is. Je verheugt je erop een woning voor jezelf te gaan zoeken, maar er is gewoon niks te vinden dat we kunnen betalen. Of er zijn zoveel geïnteresseerden dat we niet eens langs mogen komen. Acht keer hebben we een bezichtiging gedaan, een keer geboden, 10.000 euro boven de vraagprijs. En toch zijn we het niet geworden. Dat is zuur, heel zuur.”

Simone Aben (21) is starter op de koopwoningmarkt en ze is er gefrustreerd van geraakt. De Reuselse zoekt sinds oktober met vriend Roel Lepelaars (23) een woning, bij voorkeur in Veldhoven. Ze hebben, met hulp van de familie, twee ton te besteden. Maar daar koop je niet zoveel meer voor, is Aben achtergekomen.

Oververhit

Zij is een van de klanten van directeur Lukas Erens van Hypotheek Visie in Eindhoven. Hij vertelt het hoe moeilijk starters op de koopwoningmarkt het hebben. Niet alleen door de oververhitte woningmarkt, maar ook doordat het steeds moeilijker is voldoende hypotheek te krijgen. Wie geen spaargeld heeft of hulp van familieleden, kan nauwelijks een huis kopen. Een alleenstaande of éénverdiener al helemaal niet. En dus loopt de la van Erens met nog niet geslaagde klanten vol. ,,Voorheen zaten daar gemiddeld 50 mensen in, die regelmatig doorstroomden naar de volgende la, als ze een huis vonden. Nu zitten er wel 150 klanten in, en ze komen er niet of heel lastig uit”, aldus Erens.

download

Lukas Erens van Hypotheek Visie in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Zijn verhaal wordt ondersteund door cijfers die financieel adviseur IG&H Consulting en Interim onlangs publiceerde. Nog geen kwart van de nieuwe hypotheken ging in het laatste kwart van 2017 naar starters. Dat was in 2014 nog meer dan de helft. Hoewel het aantal uitgegeven hypotheken én de totale uitstaande hypotheeksom stijgt, daalt het aandeel van starters.

Maar een belangrijke reden voor de krapte is ook dat iedereen eerst zijn droomwoning wil vinden en daarna pas zijn eigen huis te koop gaat zetten.

 

De eerste oorzaak is natuurlijk dat er te weinig gebouwd wordt. En de vraag neemt toe, zegt Aben, door beleggers, maar ook door de expats die inmiddels overschakelen op koopwoningen omdat ze toch langer willen blijven. En omdat ook er te weinig huurwoningen zijn.  ,,Maar een belangrijke reden voor de krapte is ook dat iedereen eerst zijn droomwoning wil vinden en daarna pas zijn eigen huis te koop gaat zetten. Ze willen geen risico lopen om een tijdje iets te moeten huren. Maar als iedereen dat doet, is het gevolg wel dat de markt op slot komt te zitten.”

Gevolg van de krapte: de prijzen van woningen stijgen weer flink. Dan wordt het de laatste jaren ook nog lastiger om een hypotheek te krijgen. Sinds de crisis wil de overheid dat er voorzichtiger omgesprongen wordt met schulden. De maximale hypotheek wordt dus afgebouwd. ,,Tot 2013 kon je de kosten koper meefinancieren. Zonder eigen middelen kon je een huis kopen. Sinds 1 januari van dit jaar kun je niet meer lenen dan 100 procent van de koopprijs. Die verlaging van tussen de 10.000 en 15.000 euro is een nieuwe tegenvaller voor starters. Je zult dus in ieder geval eigen geld moeten hebben om een woning te kopen”, constateert Erens.

Strenger

Daar bovenop zijn de banken strenger geworden. ,,Ondanks dat de rente nog historisch laag staat, adviseert het Nibud al jaren om de maximale leencapaciteit te verlagen, waardoor iemand met 40.000 euro inkomen nog maar 180.000 euro hypotheek krijgt. Als dan de prijzen stijgen, groeit het steeds verder uit elkaar en wordt de groep die tussen wal en schip valt ook steeds groter”, concludeert Erens.

Hypotheek Visie kan er niet veel aan doen, behalve goede voorlichting geven. Erens kijkt voortaan met klanten hoeveel ze kunnen bieden vóórdat ze naar een huis gaan kijken. ,,Als het dan allemaal berekend is en klopt, kunnen ze misschien zonder financieringsvoorbehoud bieden. Dat kan toch helpen om iets eerder aan een woning te komen.” En verder is zijn advies om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. ,,Niet om te onderhandelen over de prijs, maar omdat ze weten wat er op de markt komt, vaak voordat het op Funda komt.” En verder merkt Erens op dat het wellicht helpt om eens op de dorpen te kijken. ,,Want dat scheelt normaliter echt veel. Al had ik hier een stel dat ook in Someren al boven de vraagprijs moest betalen.”

Gespaard

Simone Aben en Roel Lepelaars kijken voorlopig nog naar Veldhoven. Zij werkt in Eindhoven-noord, hij in Eersel. Dat is veel handiger dan het huurappartement in Reusel waar ze nu wonen. Huren vinden ze geen optie. ,,Want dan bouw je niks op en je kunt nog niks slopen als je dat wil.” Ze zoeken een huis waar ze zo in kunnen. ,,Want we hebben wel wat gespaard, maar niet genoeg om meteen te gaan verbouwen.” En die huizen zijn gewild. Ook beleggers en bedrijven die woningen verhuren aan expats voor bijvoorbeeld ASML doen het jonge stel concurrentie aan, merkte Aben. ,,En dan werken we er allebei keihard voor, vijf dagen in de week, maar het is gewoon jammer dat je niets kunt vinden.”

Hypotheekvisie Eindhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *