25 november 2019 hypotheek 0Comment

De hypotheekrentes liggen op een historisch laag niveau, zo laag dat er steeds meer mensen hun hypotheek oversluiten. Door de recente maatregelen van de Europese Centrale bank (ECB) zullen de rentepercentage voorlopig laag blijven en zelfs nog verder dalen. 

Zelfs voor mensen die vorig jaar een hypotheek afgesloten hebben, of bij wie de rentestand hoger dan is 3%, is het interessant om over te sluiten. Zo kun je de hypotheek al voor 10 jaar vanaf 1,65% rente vastzetten. Maar nu de hamvraag: is het verstandig om nu te profiteren? We leggen het je hieronder kort uit. 

Hypotheek oversluiten

Om uit je huidige rentevaste periode te stappen, kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek over te sluiten. Je kunt oversluiten binnen eigen bank of naar een andere geldverstrekker. Je betaalt bij deze keuze een boetebedrag dat in één keer betaald moet worden.

Voordelen

  • Het voornaamste voordeel van oversluiten op dit moment is het direct kunnen profiteren van een lagere rente én lagere maandlasten.
  • Het andere voordeel is dat bij het oversluiten rekening kan worden gehouden met het deel dat boetevrij kan worden afgelost.

Nadelen

  • Je zult geld moeten hebben om de boeterente te kunnen betalen. Hoe hoger jouw rentevaste periode vast stond, hoe hoger dit bedrag zal zijn. 
  • Het moet nog maar blijken of deze keuze dé voordeligste keuze is, aangezien de oude rente kan dalen nadat je de rente opnieuw hebt vastgezet.

Verhuizen? Geen boeterente!

Het openbreken van je hypotheekcontract kan door te verhuizen. Ga jij binnenkort verhuizen dan kun je een nieuwe hypotheek aangaan met een nieuwe rentevaste periode.

Voordeel

  • Je betaald géén boeterente. Je hebt de vrije keuze in het kiezen van de geldverstrekker en dus profiteren van de lagere rente!

Nadeel

  • Verhuizen brengt altijd kosten met zich mee, ook al schakel je geen makelaar in. Omdat je een “nieuwe” hypotheek afsluit, krijg je weer te maken met afsluit- en notariskosten.  

Voor jou interessant?

Weten of het voor jou interessant is om je hypotheek over te sluiten? Kijk dan eens naar de website van HypothekersUnie waar je gemakkelijk (en gratis) hypotheek oversluiten kunt berekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *