5 november 2020 hypotheek 0Comment
swimming pool with parasol, tables, and chairs

Als je een woning of bedrijfspand wilt kopen, is er een hypotheek nodig. Een hypotheek afsluiten betekent feitelijk dat je voor een omvangrijk bedrag een lening afsluiten gaat bij een bank, hypotheekverstrekker of een financiële instelling. Maar waar moet je allemaal op letten als je een hypothecaire lening aanvragen gaat? Wat zijn de belangrijkste punten van aandacht bij het geld lenen?

Houd het rentetarief in het vizier

Een van de meest cruciale zaken om op te letten als je een hypothecaire lening aanvragen gaat, is het renteaanbod. Tegenwoordig zijn er zoveel aanbieders van hypotheken waar e een hypothecaire lening afsluiten kunt, dat er qua rentetarieven interessante verschillen zijn. Een renteverschil van 0,1 of 0,2 procent op een termijn van 20 of 30 jaar vast, uiteraard in combinatie met de juiste hypotheekvorm, kan je op langere termijn honderden tot wel duizenden euro’s aan besparing opleveren. Ga dan ook niet te snel in zee met een hypotheekverstrekker, maar durf kritische vragen te stellen en het renteaanbod kritisch te vergelijken met andere kredietbemiddelaars. Want waarom zou je een dief van je eigen portemonnee zijn?

Ook de looptijd van de lening speelt een rol

Een belangrijk aandachtspunt bij een hypothecaire lening afsluiten is ook de voorgestelde looptijd van de lening. Vanwege de gunstige rentestanden raden hypotheekadviseurs op dit moment aan om je hypotheekrente voor 20 of 30 jaar vast te zetten. Zo ben je gedurende en lange periode verzekerd van een lage en voordelige hypotheekrente. Let op dat het langer vastzetten bij een lage rente niet bij alle hypotheekvormen gunstig is. Als je een bankspaarhypotheek hebt, is een langere rente juist nadelig omdat je dan minder inlegt op het bankspaar-gedeelte. Uiteindelijk los je dan minder af op je hypotheekschuld. Heb je een annuïteitenhypotheek of laat je je hypotheek in een annuïteitenhypotheek omzetten, dan is een lage rente juist wel ideaal.

Controleer de opties om eerder af te lossen

Banken en hypotheekverstrekkers bieden vrijwel altijd de mogelijkheid om tussentijds op je hypotheek af te lossen. Gezien de lage rentestand bij de bank kan eerder bedragen aflossen financieel interessant zijn. Door eerder af te lossen verlaag je feitelijk structureel de maandlasten van je hypotheek. En dat betekent dat je maandelijks meer geld overhoudt om uit te geven en dus meer bestedingsruimte krijgt. Ga daarom in overleg met een hypotheekadviseur als je wat spaargeld achter de hand hebt dat je zonder problemen kunt missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam verificatie *